Suojaukset kuntoon
18.11.2024
Talvi on puutarhassa pääosin levon ja rauhan aikaa, ainakin jos mahdollisia lumitöitä ei lasketa, mutta ennen tätä kannattaa hoitaa suojauksen kuntoon.
Lumisateet sekä pakkaset vaikeuttavat monen luonnonvaraisen eläimen ravinnonhankintaa, ja energiaa säästääkseen niiden elinpiiri pienenee talvikaudella hyvinkin rajatulle alueelle, pitkälti sen mukaan miten evästä on tarjolla. Puutarhat näyttäytyvätkin tässä tilanteessa usein helppoina herkkuaittoina joista on vaivatonta käydä napsimassa oksa sieltä, toinen täältä.
Yksittäisestä oksien katkomisesta koituu harvemmin suurta vahinkoa, mutta jos esimerkiksi nälkäinen metsäjänis päättää kaluta omenapuun rungon kauttaaltaan ympäri, on se useimmiten liian kova koettelemus etenkin nuorelle puulle. Jänisten lisäksi myös erilaiset hirvieläimet kuten peurat ja kauriit ovat yleistyneet vuosi vuodelta, ja näiden veijareiden kanssa suojaustaistelua joutuu käymään myös sulan maan aikaan.
Paras ja varmin tapa estää näiden vierailijoiden vauriot on riittävän korkea ja riittävän etälle kasvista asennettu metalliverkko ( tutustu https://www.viherkauppa.fi/tuoteryhma/puutarhatarvikkeet/istutustarvikkeet/verkot/ ). Suojaverkko on puille halpa ”henkivakuutus”, ja oikein käytettynä se ehkäisee sekä rungon että oksiston vauriot. Verkko ei saa olla kiinni puussa tai suojattavassa pensaassa, vaan ympärysmittaa tulee olla aina sen verran reilusti että väliin jää selkeä suojakehä. Tällöin eläimet eivät pääse järsimään oksia verkon reikien kautta eivätkä käsiksi kasviin myöskään lumikerroksen kasvaessa.
Kun lunta sitten talven mittaan saa reilummin, kannattaa tilannetta tarkkailla ja käydä tarvittaessa tamppaamassa verkon ympärysten kerroksia matalammiksi. Runsaslumisina talvina operaation voi joutua tekemään useampaan kertaan, mutta kyllähän pieni hyötyliikunta pitää kotitarhurin kunnossa, eikö?
Viherkaupan verkkovalikomissa on kolmenlaista erilaista suojaverkkoa. Perinteinen jänisverkko pitää loitolla jänikset, rusakot ja muut isommat tuholaiset, tiheämpisilmäinen myyräverkko ( esim. https://www.viherkauppa.fi/tuote/myyraverkko-1-5-x2-5-m-vihrea/ tai https://www.viherkauppa.fi/tuote/myyraverkko-12x25m/ ) puolestaan pysäyttää myös pikkujyrsijät. Jämerämpään suojaukseen oikea tuote on 1,95m korkea riista-aitaverkko .
Puiden tyvialueen lisäsuojaukseen sopii täydellisesti kevyt rungonsuojaverkko , mutta yksin tämän varaan talvikauden suojausta ei kannata jättää.
Hajukarkotteet avuksi
Verkkojen rinnalla kannattaa kokeilla myös täydentäviä konsteja. Esimerkiksi huippusuosioon nouseet Revira-karkotteet jyrsijöille ja hirvieläimille ovat helppokäyttöisiä, kemikaalivapaita raekarkotteita, ja samaa helppoutta jatkaa kotimainen Nassut Pois-tuoksupallo . Nämä ’ei mekaaniset’-karkotteet ovat kuitenkin suojausteholtaan vaihtelevampia johtuen talven alati muuttuvista olosuhteista. Niitä ei sen vuoksi ole suositeltavaa käyttää ainoana torjuntakonstina, vaan täydentävinä apuina verkkojen rinnalla. Hajukarkotteet tuottavat kuitenkin säännöllisessä käytössä mainion tuloksen. Torjuttavat eläimet kun alkavat vähitellen välttelemään tuoksujen vaikutusaluetta ja jättävät puutarhan rauhaan siirtäessään reviiriään kohti tuoksuvapaita vyöhykkeitä.