Happomarjan taimet

Happomarjat ovat ehkäpä parhaita paahteisten kasvupaikkojen pensaita; sitkeitä, sopeutuvaisia ja vieläpä vekkulin näköisiäkin. Niiden lajikekirjo on tänä päivänä laaja, ja erilaisia värejä, väriyhdistelmiä ja kasvumuotoja löytyy reilulla kädellä. Happomarjat ovat kauniita läpi kasvukauden, ja etenkin värikkäillä lehdillä koreilevat lajikkeet tuovat muutoin vihreisiin kasviryhmiin kaivattuja sävyeroja. Pensaiden reipas piikikkyyskin on tietyissä paikoissa iso plussa; nämä pensaat rajaavat tehokkaasti kulkuväyliä ja niiden kasvustojen läpi ei yleensä oikaista enää ensimmäisen yrityksen jälkeen.

Näin onnistut happomarjojen kanssa!

Happomarjat (Berberis) viihtyvät parhaiten aurinkoisilla, lämpimillä kasvupaikoilla hieman hiekansekaisessa multamaassa, mutta ne sopeutuvat hyvin myös hieman varjoisempiinkin kohteisiin. Pienimmät lajikkeet sopivat jopa ruukkukasvatukseen, tällöin talvetus kannattaa kuitenkin hoitaa joko maassa tai kellarin kaltaisessa tilassa.

Lue lisää

Kasvualustalla tulisi olla lajikkeesta riippuen syvyyttä 40-50cm, ja lannoitteeksi soveltuvat kaikki tavallisimmat yleis- ja kevätlannoitteet, älä unohda myöskään kalkkia. Hyvissä ajoin elokuussa annettu syyslannoite parantaa talvenkestoa, ja siitä on iso hyöty etenkin jos arempia lajikkeita halutaan kokeilla virallisia menestymisvyöhykkeitä pohjoisemmassa. Kurkkaa tarkemmat lajikekohtaiset ohjeet kunkin kasvin kohdalta.

Näytetään tulokset 1–12 / 16