Luumupuun taimet

Luumut ovat ihania elo-syyskuun herkkuhedelmiä, parhaimmillaan ihan valtavan satoisia. Niiden kasvattaminen on helppoa ja jo yhdellä puulla pääsee pitkälle, valtaosa lajikkeista kun on itsepölyttyviä. Luumut ovat parhaimmillaan sellaisenaan nautittuna, mutta taitavissa käsissä niistä syntyy ihania hilloja, mehuja, leivonnaisia tai vaikka liköörejä.

Näin onnistut luumupuiden kanssa!

Istuta luumu (Prunus) puutarhan aurinkoisimmalle paikalle suojaan kylmiltä tuulilta, tällöin sato kysyy tasaisesti ja maku muodostuu parhaaksi mahdolliseksi. Istutus onnistuu milloin vain sulan maan aikaan, ja puu kannattaa tukea huolellisesti istutuksen yhteydessä. Kaikki hedelmäpuut kannattaa istuttaa kohopenkkiin, näin tyvelle kerääntyvä vesi ei muodostu ongelmaksi ja kumpareen maa sulaa keväällä nopeammin. Vaikka luumut eivät kuulu jänisten ykkösherkkuihin, kannattaa nekin suojata talveksi verkolla, varsinkin nuoruusvuosina.

Lue lisää

Lannoita puita keväisin marja- tai kevätlannoitteella ja elokuussa typettömällä syyslannoitteella, kalkkiakin on hyvä lisätä joka toinen vuosi. Leikkaustarve on yleensä vähäinen, mutta jos harventamisen tarvetta tulee niin se kannattaa ajoittaa elokuulle tai syyskuun alkuun, tällöin oksat eivät vuoda kumivuotoa kuten keväällä.

Näytetään tulokset 1–12 / 16