Omenapuut

Omenapuusta muodostuu monelle se rakkain pihapuu, jonka kasvua, kehitystä ja satoa seurataan suurella mielenkiinnolla.
Omenapuut jaotellaan sadon kypsymisajankohdan mukaan kesä-, syys- ja talvilajikkeisiin. Satokauden avaavat elokuussa kesälajikkeet, syyslajikkeiden vuoro on noin kuukautta myöhemmin ja viimeisenä syys-lokakuussa keräysvuoroon pääsevät talvilajikkeet. Jos mielit nopeaa satokauden aloitusta (esim. kesämökillä), valitse siis varhaisia kesälajikkeita, jos taas toivot omia omppuja joulupöytään asti, hanki varhaisten lajikkeiden seuraksi myös yksi tai useampi talviomena.
Teemme kaikille viherkaupan kautta tilattaville omenapuille istutusleikkauksen valmiiksi, näin pääset helposti kasvattamisen alkuun.

Näin onnistut omenapuiden kanssa!

Omenapuiden (Malus domestica) istutus onnistuu milloin vain sulan maan aikaan, ja puu kannattaa tukea huolellisesti istutuksen yhteydessä. Kaikki hedelmäpuut kannattaa istuttaa kohopenkkiin, näin tyvelle kerääntyvä vesi ei muodostu ongelmaksi ja kumpareen maa sulaa keväällä nopeammin. Omenapuut viihtyvät syvämultaisessa, tuoreessa, ravinteikkaassa ja kalkitussa multamaassa puutarhan aurinkoisella puolella. Ne arvostavat runsasta istutuskalkitusta, ja yhdelle taimelle voi huoletta sekoittaa 5kg kalkkia laajalle alueelle istutuskuoppaan.

Lue lisää

Lannoitteeksi sopivat erityisen hyvin marjalannoitteet, mutta myös kevätlannoite toimii. Typetön syyslannoite kannattaa antaa hyvissä ajoin elokuun alkupuolella, se edistää seuraavan kesän kukkasilmujen kehitystä ja vahvistaa puuta talvea kohti. Omenapuita kannattaa leikata säännöllisesti joko keväällä tai keskikesällä, näin leikkausvelka ei kasva kohtuuttomaksi ja puun kehittyy tasapainoiseksi, vankkaoksaiseksi ja kauniiksi satopuuksi.

Näytetään tulokset 1–12 / 51