Näin onnistut kesäistutuksissa!

28.06.2024

Sitkeässä elää uskomus jonka mukaan istutuskausi rajoittuisi vain kevääseen ja syksyyn. Se ei puutarhaihmisten iloksi kuitenkaa pidä paikkaansa, sillä istuttaa voi koko sulan maan ajan, myös kesän lämpöisinä päivinä.

Astiataimissa on jo istutushetkellä pitkälle kehittynyt juuristo, ja ne jatkavat kasvuaan samantein päästyään ruukusta ‘väljemmille vesille’ muhevaa uuteen multaan. Tämän vuoksi kesäistutuksissa on tärkeää muistaa kastelu ja sen riittävyys. Istutushommiin ei kannata ryhtyä jos tietää kirmaavansa kohta puoliin viikon lomareissulle, sillä juurtumisvaiheessa vedenkulutus on suurta ja mullan on tärkeää pysyä tuoreena.

Tuoreet istutukset eivät nurmikkoa lukuunottamatta tarvitse vettä joka päivä, 2-3 kastelukertaa viikossa riittää kun vettä annetaan kerralla riittävästi ja hitaasti imeyttämällä. Sadetin on tähän oiva apulainen, ja esimerkiksi Viherkaupan Gardena-tuotteiden valikoimista löytyy monta toimivaa vaihtoehtoa ( https://www.viherkauppa.fi/tuoteryhma/kasvien-hoito/pihan-kastelu/sadettimet/ ).

Liiallista lannoitusta sen sijaan tulee varoa, sillä syksy on jo yllättävän lähellä. Jos kasvit lähtevät reippaan typpi-latauksen siivittäminä hulvattomaan kasvuun, voi talveen valmistautumisen kanssa tulla syyskuukausina kiire ja seurauksena on paleltumisia. Heinäkuusta eteenpäin istutusmultaan kannattaakin kalkin lisäksi sekoittaa syyslannoitetta ( https://www.viherkauppa.fi/tuote/syyslannoite-plus-10l/ ). Se edistää juurtumista ja tuo maahan kasvien tarvitsemia hivenravinteita, juuristoa vahvistavaa fosforia ja tulevan kauden kukka-aihioiden muodostumista edistävää kaliumia. Lannoittamiseen ja sen oikea aikaisuuteen kannattaa muutenkin panostaa, ja hyvää perusapua löytyy esimerkiksi Kekkilän lannoitekoulusta, löydät sen osoitteesta https://www.kekkila.fi/ideat-ja-ohjeet/inspiroidu-ja-opi/lannoita-oikein/