Mansikkamaan perustaminen
14.05.2025
Mansikkamaan perustaminen on helppoa ja palkitsevaa! Oman maan mansikat ovat niitä makeimpia mansikoita ja aika monessa puutarhassa kesän odotetuimpia herkkuja. Tämä rakastettu klassikkomarja on parhaimmillaan tuoreena, ihan sellaisenaan syötynä, mutta taipuu myös monenlaiseen muuhun käyttöön; mehuksi, hilloksi, kiisseliksi, soseeksi, leivosten koristeeksi, pirtelöön, pakastukseen tai vaikkapa kuivattavaksi.

Mansikan istutuskausi alkaa huhti-toukokuussa kun maa on sulanut ja kovimmat yöpakkaset ohi. Taimia myydään 10 ja 66 kappaleen monikkopakkauksissa, ja lajikevalikoima on etenkin kauden alussa mukavan laaja. Lajikkeiden välillä on eroja sekä aromissa, marjan koossa, rakenteessa että kypsymisajassa, ja se omaan puutarhaan sopivin lajike löytyy näitä ominaisuuksia kartoittamalla. Jos olet esim. perustamassa viljelmää puhtaasti napostelutarkoitukseen, toimii jatkuvasatoinen lajike silloin parhaiten. Jos taas tavoitteena on täyttää pakastin talven varalle, valitaan parhaiten siihen käyttöön taipuva sortti jne.
Viherkaupan mansikkalajikkeet
- Bounty: Erittäin makea ja mehukas keskikokoinen mansikka, joka on kypsänä tummanpunainen. Sopii sekä tuorekäyttöön että pakastamiseen, mainio myös hilloissa. Kypsymisajaltaan myöhäinen.
- Frida: Makean maukas keskikokoinen mansikka jossa on mukana myös pientä hapokkuutta. Mainio sateenkesto. Kypsymisajaltaan varhainen.
- Honeoye: Suuri makea marja on kirkkaanpunainen ja litteän pyöreä. Erittäin satoisa, sopii sekä tuore- että talouskäyttöön. Kypsymisajaltaan varhainen.
- Jonsok: Suuria ja maukkaita marjoja tuottava lajike, joka on erittäin satoisa. Ihana tuoreena, mainio myös mehuissa ja hilloissa sekä pakkasmarjana. Kypsymisajaltaan varhainen.
- Kaunotar: Makean aromikkaita keskikokoisia marjoja tuottava lajike, parhaimmillaan sellaisenaan syötynä. Kypsymisajaltaan varhainen.
- Korona: Erittäin makea ja tuoreenakin hyvin säilyvä. Erittäin satoisa, soveltuu hyvin sekä tuore- että talouskäyttöön.
- Maiju: Kiinteämarjainen, makea ja hurmaavan aromikas uutuuslajike. Erinomainen härmänkesto, laadukas sato myös kosteina kesinä. Kypsymisajaltaan aikainen.
- Malwina: Suuri, pyöreämarjainen lajike jonka maussa on reilusti makeutta ja juuri sopivasti pientä hapokkuutta. Erittäin satoisa, tämän myöhäislajikkeen satokausi venyy usein loppukesään saakka.
- Marketta: Mehukas, makean aromikas uutuuslajike, joka sopii sekä tuorekäyttöön että pakastukseen. Satoisa, mainio talvenkesto. Kypsymisajaltaan keskiaikainen.
- Polka: Makea & mehukas keskikokoinen marja, tuottoisa & satoisa. Sopii erinomaisesti tuorekäyttöön sekä mehujen ja hillojen valmistamiseen, kestää hyvin myös pakastamisen. Kypsymisajaltaan keskiaikainen.
- Ria: Erityisen aromikas, suurimarjainen lajike on tällä hetkellä ainoa jatkuvasatoinen lajikkeemme. Oiva valinta napostelumansikoiden ystävälle, tuottaa marjoja läpi kesän aina syksyn ensimmäisiin pakkasiin saakka. Sopii myös säilöntään.
- Senga Sengana: Perinteinen klassikkolajike jonka maku on erityisen makea ja aromikas. Suuret, erittäin tummanpunaiset marjat.

Näin onnistut!
- Käytä kotimaisia, viljeltyjä kennotaimia. Ne on viljelty turvallisesti ja niiden valmiin juuriston ansiosta kasvuunlähtö on nopeaa.
- Muokkaa maa, poista monivuotiset rikkakasvien juuret. Multasyvyyttä tulisi olla minimissään 35-40cm, mitä enemmän sen parempi etenkin kuivina kesinä. Multakerrosta voi parantaa esim. Kekkilän Luonnonmukaisella puutarhamullalla.
- Lisää kalkkia jos maata ei ole kalkittu edellisenä kasvukautena, lisää sen jälkeen lannoite. Parhaiten tähän sopii kevät- ja kesäkaudella Kekkilän luonnonmukainen Marjalannoite, syksyllä syyslannoite.
- Muotoile maahan pitkittäiset kohopenkit, leveys sen mukaan istutatko taimet yhteen ( leveys 40cm ) vai kahteen riviin ( 80cm ).
- Kastele maa huolella.
- Peitä kohopenkit makusi mukaan joko katekankaalla tai olki-/hamppukatteella. Katteen tehtävä on estää rikkaruohojen kasvua ja pitää sato puhtaana. Tee kankaaseen istutusaukot n. 35-40cm välein.
- Istuta taimet samaan syvyyteen kuin mitä ne ovat kennossaan, älä upota kasvupistettä mullan alle.
- Tiivistä maata taimien ympäriltä kevyesti, kastele uudelleen.
Jatkossa on tärkeää huolehtia pikkutaimien kastelusta niin etteivät ne kärsi juurtumisen aikana kuivuudesta. Tarkkaile myös mahdollista rikkaruohojen kasvua ja kitke tarpeen mukaan. Jos olet ryhtynyt istutuspuuhiin heti kauden alussa, suojaa taimet tarpeen mukaan yöhallalta. Etenkin mahdolliset kukat ovat herkkiä paleltumiselle! Suojaukseen sopii hyvin perinteinen hallaharso.
Ensimmäisiä maistiaismarjoja saatetaan päästä nauttimaan jo samana kesänä, viimeistään istutusta seuraavana. Kun satoa tulee reilusti, riittää siitä moneen käyttöön. Esimerkiksi tähän suussasulavaan mansikka-raparperikakkuun! Ihania herkkuhetkiä oman maan marjojen parissa!
