On talviruokinnan aika!

14.11.2023

Pikkulinnut tuovat puutarhaan elämää myös talvella. Niiden seuraaminen on mukavaa koko perheen puuhaa, ja monipuolisen ruokinan myötä pensaissa ja puissa voi seikkailla hyvinkin erilaisia siivekkäitä.

Talviruokinta tuo ison avun meillä talvehtivien lintujen elämään, sillä pakkanen, lumi sekä lyhyempi päivä vaikeuttavat niiden luontaista ravinnon etsintää. Ja mitä kylmemmäksi sää muuttuu, sitä enemmän esimerkiksi pienet tiaiset tarvitsevat energiaa pitääkseen itsensä lämpimänä. Miltä kuulostaisi jos meidän ihmistenkin pitäisi hengissä pysyäksemme tankata joka päivä monikertaisesti oman painomme verran ruokaa kuten esimerkiksi sinitiaiset tekevät? Aika hurjan kuuloinen urakka, mutta pikkulinnuille todellisuutta ihan jokaisena talvisena päivänä.

Lintulaudoilla kannattaa pitää tarjolla siementen ja jyvien lisäksi erilaisia rasvaa sisältäviä eväitä kuten murskattuja pähkinöitä ja talipalloja, näin mahdollisimman moni laji löytää itselleen mieluisinta ja helpoiten syötävää herkkua ja ravinto tarjoaa mahdollisimman paljon energiaa tiiviissä, nopeasti nokittavassa muodossa. Herkkuja voi valmistaa myös itse! Älä kuitenkaan tarjoile mitään suolattua tai pilaantunutta ravintoa, niitä ei pikkusiiveikkäiden elimistö kestä.

Viherkaupan valikoimissa on tällä hetkellä mainio kattaus laadukkaita ja helppokäyttöisiä lintulautoja ja siementelineitä. Kaurat ja auringonkukansiemenet toimivat samoilla laudoilla vaikkapa sekoituksena, mutta talipalloille ja pähkinöille kannattaa valita niille räätälöity teline, se helpottaa sekä lisäystarpeen havainnointia että pienentää maahan tippuvan hävikkiruuan osuutta. Lintulauta on myös ihana lahjaidea, sekä jouluksi että esimerkiksi tupaantuliaisiin!

Tutustu ajankohtaiseen valikoimaamme täällä: https://www.viherkauppa.fi/tuoteryhma/puutarhatarvikkeet/pihakoristeet/lintulaudat/

Muistathan muuten että talviruokinta vaatii sitoutuneisuutta; jos sen aloittaa niin intoa pitää riittää aina kevääseen ja lumien sulamiseen saakka. Kun lintu tottuu helposti tarjolla olevaan ravintoon, jää se pihapiirin pysyväksi talvivieraaksi eikä enää lähde ravinnon hakuun pidemmän matkan päähän. Lue lisää lintujen talvielämästä Birdlife Suomen sivuilta https://www.birdlife.fi/lintuharrastus/talviruokinta/ ja aloita jo nyt valmistautuminen talviseen Pihabongaukseen!