Syksyllä kukitetaan kevät!

28.08.2023

Syksyn kukkasipulisesonki on käynnistynyt, ja istutuskautta voi jatkaa niin pitkään kuin maa vain säilyy sulana. Monen lajin kanssa kannattaakin malttaa sen aikaa että lämpötilat hieman laskevat kuumimmista lukemista, tällöin ei tarvitse pelätä syksyn puolella tapahtuvaa kasvuunlähtöä.

Tulppaanit ( Tulipa ) ovat upeimmillaan reiluina ryhminä.

Syksyllä istuttevien sipulikukkien valikoima on valtavan laaja, ja monelle tutuimpia tämän kauden sipuleista ovat tulppaanit, krookukset, narsissit, helmililjat ja laukat. Ne ovat kiitollisia, helppoja kasvatettavia ja lajikevalikoima niin valtava että joukosta löytyy taatusti jokaiselle jotakin ja vähän vielä ylikin.

Erilaisista laukoista ( Allium ) löytyy sekä korkeita että matalia lajikkeita.
Suloiset helmililjat ( Muscari ) ovat somia reunuskasveja.

Kannattaa kuitenkin kokeilla rohkeasti myös itselle vieraampia sortteja, sillä aivan yhtä helposti onnistuu myös pikarililjojen ( Fritillaria, esim. https://www.viherkauppa.fi/tuote/persianpikarililja-persica-1-kpl/ tai https://www.viherkauppa.fi/tuote/kirjopikarililja-meleagris-mix-15-kpl/ ), puutarhahyasinttien ( Hyacinthus, esim. https://www.viherkauppa.fi/tuote/puutarhahyasintti-snow-crystal-2-kpl/ ), keltakoiranhampaan ( Erythronium pagoda, https://www.viherkauppa.fi/tuote/keltakoiranhammas-3-kpl/ ) tai vaikkapa kirjokevättähden ( Chionodoxa luciliae, https://www.viherkauppa.fi/tuote/kirjokevattahti-luciliae-25-kpl/ ) kanssa.

Puutarhahyasintit ovat myös pölyttäjien mieleen.
Elegantit kirjopikarililjat ovat varsinaisia kaunottaria.

Istuta kukkasipuleita reiluina, melko tiiviinäkin ryhminä, lopputulos on silloin aina näyttävämpi ja kasviryhmä ryhdikkäämpi kun taimet saavat tukea toisistaan. Sipulikukat sopivat täydellisesti erilaisten kasviryhmien täytteeksi, sillä kumppanikasvien kasvaessa sipulikasvien kellastuvat varret jäävät näppärästi piiloon. Niitä ei nimittäin kannata katkaista kukinnan jälkeen, silloin kasvi ei ehdi imaista lehtivihreän voimaa takaisin lähtöpisteeseen eli sipuliin, ja seuraavan kevään kukinto saattaa jäädä vaisummaksi.

Kevättähden väri tuo mieleen keväisen taivaan.

Viherkaupan syyskukkasipuleiden valikoima täydentyy vielä lähiaikoina viimeisillä jälkitoimitukseen jääneillä sorteilla mutta jo nyt tarjolla on sellainen kattaus että istutushommissa pääsee ihan varmasti hyvään alkuun! Ja muistathan että Viherkaupasta vihreällä ostoskärryllä löytyvät tuotteet löytyvät myös myymälästämme Jyväskylästä, joten jos haluat tulla hypistelemään, tuoksuttelemaan ja valikoimaan ihan paikan päälle niin kurkkaa aukioloaikamme verkkosivuiltamme osoitteesta https://viherlandia.fi/ ja lähde toteuttamaan puutarhaunelmiasi vaikkapa heti seuraavana vapaapäivänä.